Malpa plačtivá

Ilustrační

Chytré opice, které dokáží používat i nástroje. Například mezi dvěma kameny roztloukají ořechy a používají i dřívko, aby si vyšťouraly to co chtějí.

Díky své chytrosti a vynalézavosti jsou v USA využívaná jako asistenční zvířata. Mají schopnost napodobovat a tím zvládají jednoduché úkony jako je podání předmětů, otevření lahve a podobně.

Způsob života

Tvoří tlupy až o 30 jedincích. Samice dospívají v 5 letech a samci okolo 7 let

Rozměry

od 38 do 49 cm, hmotnost od 2,3 do 4 kg

Rozmnožování

Po březosti která trvá 152 – 160 dnů se rodí jedno mládě

Mláďata

Potrava

Ovoce, plody, semena, hmyz, pavouci a nepohrdnou ani vajíčky, malými ptáky a nebo plazy

Dožívá se

15 – 25 let

Výskyt

Pralesy a lesnaté oblasti v Jižní Americe