Mangusta liščí

Způsob života

Žije na savanách, své teritorium si označuje močí. Základ skupiny, která může mít až 50 členů, tvoří rodičovský pár a jejich mláďata.

Zajímavá je výměna letní a zimní srsti, která se liší i barvou, což u zvířat žijících v tropických oblastech není obvyklé.

Je malá, leč velmi rychlá čilá šelmička. Je příbuzná cibetkovitým a kočkovitým šelmám, ale i hyenám.

Rozměry

Délka těla 25 – 40 cm, délka ocasu 18 – 30 cm, hmotnost 0,5 – 0,8 kg

Rozmnožování

Samice rodí po 45 – 57 dnech březosti obvykle 2 – 3 mláďata

Mláďata

Potrava

Rostliny i živočichové (drobní živočichové, především hmyz, ale i různí další bezobratlí a menší obratlovci (hlodavci, ještěrky)

Dožívá se

ve volné přírodě 10 let

Výskyt

Jižní Afrika, Angola, Botswana, Namibia, Zimbabwe