Kočkodan zelený

Způsob života

Kočkodani obecní jsou opice denní, v noci spí na stromech.

Rozměry

Samec je zpravidla dlouhý 50 až 70 cm, vysoký 40 až 60 cm a váží 5 až 8 kg, šourek má azurově modrý a penis sytě červený.

Samice měří na délku 40 až 50 cm a váží 4 až 5 kg.

Ocas mívají dlouhý až 100 cm, pomáhá při skocích udržovat rovnováhu.

Kočkodany obecné znali již staří Egypťané, zobrazovali je na zdech chrámů v údolí Nilu i u Rudého moře. Dochovali se i ve freskách na Kypru z období 2000 let před naším letopočtem.

Rozmnožování

V období říje otečou samici genitálie. Po zhruba 160 až 170 dnech samice porodí jedno mládě černé barvy s průměrnou hmotností 300 g, vybarvení dospělého jedince dosáhne za tři měsíce. Asi dva měsíce ho matka kojí, po šesti měsících se o dítě přestane starat.

Pohlavní dospělost nastává u obou pohlaví mezi třetím a pátým rokem života. Samice jsou březí jednou za dva roky.

Mláďata

Potrava

Při shánění potravy je nejaktivnější ráno a v podvečer, přes polední horko odpočívá skrytý ve stínu. Je všežravec. Jako potrava jim slouží ovoce, semena, listy a drobní ptáci, savci a ještěři.

Dožívá se

Ve volné přírodě se dožívají 10 – 12 let, zatímco v zajetí délka života mnohdy přesahuje 14 a někdy dokonce až 30 let.

Výskyt

Žije v savanách a lesostepích Súdánu, Eritreje a Etiopie.