Rys ostrovid

Je středně velká kočkovitá šelma přirozeně se vyskytující v Eurasii.

Způsob života

Rys je aktivní hlavně za soumraku, na tichých lokalitách může být k vidění i přes den, kdy se rád sluní. Obyčejně však v průběhu dne odpočívá ve skalních úkrytech nebo v houštinách. Výjimkou je období říje, kdy je ve dne aktivní běžně. Četnost a míra denních přesunů se liší jedinec od jedince, byly zaznamenány i delší než 25 km. Samec žije samotářsky, jen v době páření se zdržuje se samicí.

Rozměry

Délka těla až 148 cm, délka ocasu až 25 cm. Výška v kohoutku až 75 cm. Hmotnost i přes 35 kg (pouze samci, samice jsou menší) Typické rozměry jsou však podstatně menší, průměrná hmotnost se pohybuje okolo 20 kg.

Charakteristickým znakem všech rysů jsou trojúhelníkovité uši s černými chomáčky chlupů na konci (tzv. chvostky) a černý konec ocasu.

Rozmnožování

Říje probíhá v únoru a březnu, březost trvá 10 týdnů. V květnu až červnu rodí samice 2–4 mláďata

Potrava

Za denního světla je schopen rozeznat hlodavce na 75 m, zajíce na 300 m a srnce na 500 m. Hlavní složkou potravy je spárkatá zvěř, především srnec, muflon či kamzík, méně již jelen či prase.

Dožívá se

16 – 18 let ve volné přírodě a až 24 let v zajetí

Výskyt

V současné době se rys v České republice trvale vyskytuje na jihozápadě Čech od Českého lesa přes Pošumaví po Novohradské hory, dále žije v Jeseníkách, Moravskoslezských Beskydech, Vsetínských vrších a Javorníkách.

celá Euroasie