Tamarín pinčí

Způsob života

Je to denní primát, který tráví většinu času na stromech.

Rozměry

Je 20–25 cm dlouhý

Neváží více jak 450 g.

Drápkatá opička tamarín pinčí je také nazývána Lisztova, pro svou hřívu, připomínající vlasy hudebního skladatele Ference Liszta.

Rozmnožování

Samice po 140 -145 dnech březosti rodí obvykle dvě mláďata.

Mláďata

Nosí samec a samice je předává pouze na kojení. Jsou odstavena ve věku mezi čtyřmi až pěti měsíci a pohlavní dospělosti dosahují kolem patnáctého měsíce života.

Potrava

Potravu vyhledává téměř po celý den a živí se především ovocem, hmyzem, mladými listy a pupeny, malými plazy a nektarem, přičemž často prohledává pukliny ve větvích nebo dutiny stromů. Pokud se cítí ohrožena, vztyčí prodlouženou srst na temeni hlavy a postaví se na zadní končetiny pro vzdání větší velikosti.

Dožívá se

Až 15 let.

Výskyt

Pobřeží Karibského moře v Kolumbii