Mangusta žíhaná

Drobná šelmička patřící do čeledi promykovití.

Způsob života

Mangusta žíhaná se ráda zdržuje ve společnosti paviánů, protože spoléhají na na větší bezpečí a často si s paviány hrají.

Symbiotické vztahy mají rovněž s prasaty bradavičnatými, kterým ze srsti odstraňují parazity, jako jsou například klíšťata.

Rozměry

30 – 45 cm, hmotnost 1,5 – 2,25 kg. Ocas má dlouhý 15 – 30 cm.

Rozmnožování

Po dvou měsících březosti rodí samice 2 – 6 mláďat, které může kojit hned několik samic ve skupině. Ostatní dospělci si s mláďaty také rádi hrají.

Potrava

Hmyz, larvy, ještěrky, žáby a hlodavci. Někdy se živí kořínky a ovocem a mezi oblíbená jídla patří vejce.

Dožívá se

až 10 let.

Výskyt

Afrika, otevřené savany a křovinaté planiny.