Mýval severní

Způsob života

Mýval severní je medvídkovitá šelma pocházející ze Severní Ameriky. Svoji potravu často namáčí do vody. Ne proto, aby potravu umyl, ale proto, aby si ji pořádně „ohmatal“. Mýval je vybaven vynikajícím hmatem, jehož citlivost se ve vodě mnohonásobně zvyšuje.

Rozměry

Délka 41 – 72 cm a hmotností mezi 3,6 – 9 kg

Patří mezi všežravce a obvykle je aktivní v noci. V minulosti byl mýval severní považován za samostatně žijící šelmu, dnes je však známo, že žije ve skupinách.

Rozmnožování

Po přibližně 65 dnech březosti samice rodí 2 – 5 mláďat, o které pečuje až do konce podzimu.

Dožívá se

Ačkoli se v zajetí může dožít i více jak 20 let, ve volné přírodě činí jeho průměrná délka života 1,8 – 3,1 let

Výskyt

Severní Amerika, člověkem byl však zavlečen i do jiných částí světa například do Evropy, Japonska nebo na Kavkaz.