Karakal

Karakalové byli ve starém Egyptě často znázorňováni na nástěnných malbách. Egypťané připisovali jejich pohledu kouzelnou moc a zřejmě pro ně karakalové měli náboženský význam.

Způsob života

Rozměry

Délka těla do 1 m plus 20–34 cm ocas, kohoutková výška 0,5 m
12 – 19 kg

Rozmnožování

Pářit se mohou celoročně. Období, kdy je pár spolu, trvá obvykle 3–7 dní. Po 68–81 dnech březosti se rodí obvykle 2 koťata (maximum je 6).

Mláďata

Ve třech měsících věku jsou mláďata schopná lovit, krátce nato jsou odstavena a nejpozději po deseti měsících matku opouštějí, aby si našla vlastní teritorium. Pohlavní zralosti dosahují po 12–15 měsících.

Potrava

V potravě není vybíravý a na svém jídelníčku má velmi pestrou škálu živočichů. Ačkoliv je poměrně malý, dokáže ulovit i kořist 2–3 krát těžší, než je sám (zhruba do 50 kg).

Loví převážně v noci, v chladném období i ve dne. Útočí rychlým sprintem na krátkou vzdálenost. Loví-li ptáky, je schopen vysokých výskoků s akrobatickými obraty.

Dožívá se

V zajetí se může dožít až 20 let, v přírodě žijí obvykle do 12 let.

Výskyt

Od severozápadní Indie a Aralského jezera, přes okolí Kaspického moře, Turecko, Blízký východ, okolí Sahary až po Jižní Afriku.