Dikobraz jihoafrický

Je největším hlodavcem. Samice bývá o 1 kg těžší než samec. Hrubá srst kryje břicho a končetiny, přechází na hlavě ve hřívu, kterou zvířata v rozčilení naježí. Na zádi a ocase je srst přeměněna v tuhé černo-bílé ostny, které mohou být až 50 cm dlouhé.

Způsob života

jsou buď samotáři a nebo žijí v malých skupinkách do 6 jedinců. Dikobraz je aktivní především v noci, přes den odpočívá v doupatech.

V případě ohrožení se dikobraz naježí a začne výhružně chrastit ostny. Pokud nepřítele neodežene, pokusí se jej nabodnout na ostny, které se při zapíchnutí do kůže snadno uvolňují, ale rychle dorůstají.

Rozměry

80 – 86 cm, váha 18 – 30 kg

Rozmnožování

samice je březí 3 měsíce a v noře vrhne 1 – 4 dobře vyvinutá mláďata, která jsou osrstěná, vidí a mají prořezané zuby.

Potrava

jsou to býložravci, vyhrabávají kořeny, hlízy, cibule rostlin a jedí i ovoce. Okusují kůru ze stromů.

Dožívá se

jedná se o dlouhověkého jedince, dožívá se až 15 let.

Výskyt

Afrika s výjimkou pouštních oblastí na jihozápadním pobřeží