Kosman bělovousý

Je drobná drápkatá opička, jejíž zvukové projevy jsou velmi podobné ptačímu zpěvu.

Způsob života

Kosman bělovousý je denní živočich, aktivní v době mezi půl hodinou před východem a půl hodinou před západem slunce. Den tito primáti začínají tak, že se nakrmí, zbytek dne pak tráví získáváním další potravy, sociálním chováním a odpočinkem, který může trvat i 30 minut. Ve skupinách žije tři až patnáct zvířat, obvyklý počet je devět opic o třech generacích.

Rozměry

Tělo měří bez ocasu 12 až 15 cm, ocas je dlouhý 29,5 až 35 cm z celkové velikosti tvoří. Samci váží okolo 256 gramů, samice jsou mírně lehčí, hmotnost je odhadována na 236 gramů.

Rozmnožování

148 dní po spáření samice porodí nejčastěji dvě mláďata. Ve volné přírodě se mláďata nejčastěji rodí od dubna do června a od září do listopadu (konec období sucha a konec období dešťů) a asi za deset dní po porodu může samice znovu zabřeznout.

Mláďata

Potrava

Míza stromů, rostliny, hmyz, houby, květy, ještěrky, ovoce

Dožívá se

Ve volné přírodě 10 let, v zajetí až 16 let

Výskyt

Netropické oblasti Brazílie, konkrétně její severovýchdní část. Jejich území má rozlohu 2 až 5 hektarů.