Lemur kata

Způsob života

Žijí ve skupinách čítajících okolo 30 jedinců, jimž vládne nejzkušenější samice a vníž nejsou trpěni samci.

Je šedo-bílý, má zřetelnou obličejovou „masku” a dlouhý pruhovaný ocas, který slouží jako kormidlo při dlouhých skocích a také jako dorozumívací prostředek ve vysoké trávě.

Lemuři dostali své jméno podle římských lemuros – duchů zemřelých, kteří se za noci ozývali pekelným kvílením, křikem a nářky, což v případě kat vystihuje hlasové projevy, nikoli povahu – katy patří k nejhlasitějším primátům a disponují komplexní řadou komunikační „výslovnosti”, ale v žádném případě nepůsobí jako strašidla, jsou to naopak velmi mírumilovná stvoření, která ve své domovině nezřídka zavítají i do měst.

Často i divocí jedinci přibíhají na opakované volání „makííí” (proto si v malgaštině vysloužily i takové jméno).

Mají velmi hustou srst (s kterou si neporadí ani elektrické nůžky), ale špatnou termoregulaci, proto ráno vysedávají s roztaženýma rukama a odhaleným břichem, natočeni k vycházejícímu slunci.

Rozměry

Délka 40 – 45 cm, délka ocasu až 63 cm, váha okolo 2,2 kg

Rozmnožování

Samice je říjná obvykle jen 4 – 6 hodin, maximálně 2 – 3 dny. Během této doby se páří s více samci. Březost 136 dní.

Mláďata

Obvykle jen jedno mládě, které se první 2 týdny vozí na matčině břiše, poté přechází na záda. V lemuří tlupě se vše točí okolo mláďat – mláďata mohou sát od kterékoli matky, všechny samice si vzájemně pomáhají s hlídáním a velmi ochotně, téměř pravidelně, se také ujímají i sirotků. Mládě je kojeno asi 5 měsíců, plně samostatné je od půl roku.

Potrava

Potrava převažuje rostlinná (plody a listy – obvykle 50% jídelníčku tvoří tamarind), ale i hmyz, ptáčata a malé druhy chameleonů.

Dožívá se

15 -20 let (v zajetí i déle – až 27 let)

Výskyt

Jižní až jihozápadní Madagaskar