Surikata

Způsob života

Žijí v koloniích, které čítají okolo 20 – 30 jedinců (ale jsou i superkolonie o 50 jedincích). Ty jsou vedeny dominantním párem. Obývají soustavu podzemních chodeb, které si občas vyhrabávají sami, mnohem častěji však používají chodby po zemních veverkách.

Rozměry

Délka 20 -35 m +  ocas 17 – 25 cm, výška v kohoutku okolo 30 cm, váha 600 – 975 g

Je častým chovancem nejen zoo, ale i zájmových chovů nebo dětských zookroužků. Po mývalech a nosálech je to zřejmě třetí nejběžněji chovaná divoká šelmička.

Rozmnožování

Rozmnožovat se v kolonii může jen dominantní pár Březost 11 týdnů, pohlavní dospělost v 1 roce. Mohou mít až 4 vrhy do roka a to kdykoli v jeho průběhu.

Mláďata

2 – 5 mláďat se rodí slepých, vidět začínají až zhruba po 2 týdnech.

Potrava

Surikaty loví jedovaté štíry a i ty nejjedovatější hady – vůči štířímu jedu jsou imunní, ovšem s hadím jedem je to jiné – surikaty jsou sice odolnější vůči hadímu jedu, nikoli však imunní. Lovit jedovaté hady mohou především díky své šikovnosti a obratnosti.

hmyz (kobylky, sarančata, termiti…), pavouci, štíři, menší obratlovci (hadi, ještěrky, hlodavci, ptáčata…), kořínky a cibulky rostlin

Dožívá se

6 – 7 let, v zajetí jednou tolik (12 – 14 let)

Výskyt

Jihovýchodní Afrika od JAR, přes Namíbii a Botswanu až po jih Angoly – hlavně pouště Kalahari a Namibie

Sponzorství

Základní škola Orel