Tamarín žlutoruký

Své jméno získal podle žlutých chlupů na svých končetinách.
Podle řecké mytologie dostal přízvisko „midas“ po králi Midasovi, který proměnil ve zlato vše, čeho se dotknul.

Způsob života

Opice žijí ve skupinách od 4 do 15 členů. Prioritou ve skupině je obrana a pokud je jeden člen napaden, ostatní ho brání.

Tamaríni žlutorucí jsou výjimečně dobří ve šplhání a tráví většinu času v korunách stromů a na větvích. Jsou schopni dalekých skoků či seskoků ze stromů na zem až z výšky 18 metrů bez zranění.

Rozměry

20,5 -28 cm bez ocasu, 31 – 44 cm s ocasem, váha se pohybuje mezi 400 – 550 gramy.

Rozmnožování

Po březosti trvající 140 – 170 dnů se rodí nejčastěji 2 mláďata. O mladé tamaríny se starají primárně otcové, ale v péči se střídají i další členové skupiny.

Mláďata

Potrava

Ovoce, květiny, nektar, hmyz, žáby, pavouci a ještěrky.

Dožívá se

Ve volné přírodě 10 let, v zajetí až 16 let.

Výskyt

Jižní Amerika – lesnaté oblasti na severu Amazonky