Puma americká

Říká se jí horský lev. Puma americká je štíhlá, svalnatá kočka, hlava je v poměru k tělu malá a obličejová část je krátká. Má krátké a kulaté uši. Pumy jsou velmi silné a mrštné, k tomu jim napomáhají silné končetiny a velmi dlouhý, tlustý ocas. Pánevní končetiny jsou delší než přední, to jim dává sílu k dlouhým skokům (až 12 m do dálky, 5 m do výšky).

Způsob života

Pumy jsou obvykle samotáři, setkávají se jen v době páření. Teritoria dospělých samců mívají rozlohu kolem 250 km², teritoria samic bývají menší, 50 až 150 km². Velikost teritoria ale závisí na množství vhodné kořisti a může se pohybovat od 1000 km² až k pouhým 25 km². Teritorium si vyznačuje trusem a škrábanci v půdě nebo ve sněhu, skutečné boje mezi jedinci bývají vzácné.

Rozměry

Výška v kohoutku: 61-76 cm, Celková délka: 150-275 cm Délka ocasu: 53-82 cm, Hmotnost: 27-105 kg

Rozmnožování

Pumy nemají žádné období rozmnožování Samice je v říji asi 8 dní Březost trvá 90 – 98 dní Bývají nejčastěji 3, méně často 2 nebo 4. Každé váží 220-500 g. Mají modré oči a skvrnitou srst, kresba se ztrácí až v 6 měsících věku. Maso začnou jíst už v 6 týdnech, ale matka je kojí až 3 měsíce. S matkou zůstávají i po odstavu, až dva roky. Samice pohlavně dospívají nejdříve v 18 měsících, samci o něco později. Rozmnožovat se ale začnou, teprve když mají vlastní teritorium, většinou je to ve 2 až 4 letech.

Dožívá se

V přírodě se dožívají 8 – 10 let, v zajetí mohou žít přes 20 let.

Výskyt

Obývá obě Ameriky, výborně šplhají i plavou, i když nerady.