Irbis

Též irbis horský či levhart sněžný. Je nejlepší skokan mezi savci. Při překonávání potoků a strží doskočí do vzdálenosti až 15 metrů.

Byl maskotem na zimních olympijských hrách v roce 2014 v ruském Soči.

Způsob života

Dospělí irbisové povětšinou vedou samotářský způsob života. Mláďata však tráví poměrně dlouhou dobu s matkou. Každý dospělý irbis má své vlastní vymezené teritorium. Svoje území si irbisové značí různými způsoby – většinou močí, ale i pomocí drásání země či kůry drápy.

Rozměry

Irbis vzhledem připomíná levharta, je o něco menší, ale robustnější. Délka těla je 103–130 cm, délka ocasu 90–105 cm. Výška v plecích dosahuje kolem 60 cm, váha 22–55 kg (samci jsou o něco mohutnější než samice)

Rozmnožování

K páření dochází koncem zimy či začátkem jara. Říje u samice trvá 2 až 12 dní. V této době dochází k páření 12× až 36× za den, přičemž kopulace trvá 15 až 45 sekund. Samice rodí po 90 -103 dnech březosti 2 – 3 mláďata.

Mláďata

Potrava

Kořistí irbisa jsou především horští kopytníci, příležitostně však loví i menší zvířata jako hlodavce, zajícovce či hrabavé ptáky.

Dožívá se

Ve volné přírodě se dožívají 13 let, v zajetí žijí irbisové výrazně déle, jsou doloženy případy irbisů starších 20 let.

Výskyt

Horské oblasti Střední Asie v nadmořských výškách 1500–4000 m n. m., v Himálaji byl zaznamenán dokonce až v 6000 m n. m.