Nosál červený

Způsob života

Nosálové jsou velmi přizpůsobivá denní zvířata žijící na stromech i na zemi.

Má vysoce vyvinuté všechny smysly, nejvíce však čich. Výrazný je též smysl pro rovnováhu – nosál běžně přechází i po velmi tenkých větvích (v zoo po laně), přičemž balancuje ocasem.

Prodlouženým nosem dokáže otáčet až o 45°domorodé indiánské kmeny chovaly a chovají samice nosálů pro jejich nesmírnou inteligenci jako domácí mazlíčky.

Rozměry

Délka 35 – 70 cm + 35 – 70 cm ocas, výška v kohoutku okolo 30 cm, váha 3 – 7,5 kg

Rozmnožování

Samice se páří s více samci a je březí okolo 77 dní. Pohlavní dospělost nastává asi ve 2 letech.

Mláďata

Obvykle 1 – 7 mláďat, která samice rodí v dutině nebo hnízdě na stromě. Kojí je jen asi měsíc. Samice zůstávají ve smečce s matkou, samci jsou ve dvou letech vyhnáni.

Potrava

Jako většina medvídkovitých šelem je nosál všežravec, žere různé plody, hlízy, vejce, mláďata ostatních zvířat

Dožívá se

Okolo 7 let, v zajetí 14 – 17 let

Výskyt

Kromě Chile žije ve všech zemích Jižní Ameriky