Nyala nížinná

jedná se o jihoafrický druh antilopy preferující husté křoviny poblíž vody.

Způsob života

Při nižších teplotách jsou aktivní přes den, horké dny tráví odpočinkem. Je to společenské zvíře, které žije v menších stádech jednoho pohlaví, tvořených 30 kusy.

Rozměry

Výška v kohoutku je u samce 110 cm, u samic 90 cm. Délka těla se pohybuje mezi 1,4 – 1,6 metru a hmotnost mezi 55 – 125 kg.

Rozmnožování

Po 7 měsíční březosti se rodí jedno, velice vzácně dvě mláďata, vážící 5 kg.

Mláďata

Samice své matky opouštějí až v době, kdy se jim narodí vlastní mládě, samci ve věku, kdy dosáhnou pohlavní dospělosti.

Potrava

Tráva, listy, květy a čerstvé ovoce. V období sucha se spokojí s větvičkami a kořínky. Pijí několikrát za den, ale pokud nemají k dispozici vodu, dokáží vydržet bez vody i několik dnů.

Dožívá se

až 18 let.

Výskyt

Jižní Afrika